Tre månader i tredje världen

I'm back!
De tre månaderna i Indien flög förbi extremt fort och nu är jag åter i Sverige och (efter en helg hemma i Stockholm) tillbaka i Örebro. Jag tänkte först dra en lite summering men känner att det får ske privat till de intresserade istället, och för er som är nyfikna på allt som hänt så är det bara att kolla på bloggen vars länk jag skrev i förra inlägget :)
 
Men kort och gott. Sverige är kallt, men det är hemma. Och är det någonting jag har lärt mig under resan i Indien så är det att uppskatta det välfärdssamhället som vi lever i, och att vi har det jävligt bra. Vi kan klä oss hur vi vill, prata och umgås med vem vi vill, flytta hemifrån, bli sambos, skilja oss, festa och dricka alkohol (om det behagar oss), och har - ofta - pengar att röra oss med. Vi tar hand om de hemlösa och har en strävan efter att jämnställd samhälle. Vi har fortfarande ett visst patriarkaliskt samhälle men inte på så vis att kvinnor inte har något och att allt arbete och all makt tilldelas männen. Vi har möjlighet att åka utomlands och se världen, och vi har inte direkt (ens i närheten) samma problem som invånarna i Indien har.
 
Indien är ett skevt land. Det finns de fattigaste av dom fattigaste och en rikedom jag aldrig har kommit i kontakt med tidigare. Kastystemet skapar hierarki i samhället och man döms efter vilket kast man (ofrivilligt) har föds i. Det är bara ren otur. Föds du i ett lägre kast så ska du leva i ditt lägre kast, du blir behandlad utefter det och kan drömma och glömma om framtida arbetsmöjligheter. Det mångreligiösa Indien skapar också problem. Det är ju en fin grundtanke att man ska få be till "vem" man själv behagar be till, men jag tror alla också är fullt medvetna om vilket kaos det också skapar. Och det faktum att man i slutändan inte alls respekterar andras tro.

Än har inte allt sjunkit in och jag har i dagsläget svårt med att "punkta ned" det jag har lärt mig. Jag är dock helt övertygad om att när allt har lagt sig och man börjar reflektera över resan, så tar jag med mig extremt mycket av de upplevelser och intryck jag har fått under dessa månader. Kunskap som både kommer gynna mig i min privata och professionella framtid. Jag har dessutom fått spendera denna resa med helt fantastiska människor (förutsatt att man höll sig från de inte så lika fantastiska människorna) och lärt känna de redan befintliga människorna på djupet, och inte minst mig själv på djupet. Och, förhoppningsvis, vänner för framtiden :)
 
Nu väntar egentligen inte så mycket mer än att slå sig till ro här i gnällbältet och komma igång med den enstaka rapporten vi har att skriva innan sommaren dras igång. Utöver det blir det dessutom ett stycke valborgsfirande i Linköping följt av att cruisa tillbaka hem till Stockholm och umgås med mams, paps och tjejerna hemma i stockholm lite till :)

Pusso ch kram
 

RSS 2.0